Trška gora na Dolenjskem je vinorodna gorica znana po cvičku, gosto posejanih zidanicah, in kot odlična romarska destinacija za pohodnike k romarski cerkvi Marijinega rojstva.

Pobočje južnega dela Trške gore je gosto poraščeno s trtami. Njegovo vznožje se zaključuje pri Kmetijski šoli Grm v Sevnem. Na Trški gori je doma cviček, a se v odprtih zidanicah kletarji radi pohvalijo tudi z drugimi sortami vina. Severni del pa je pretežno poraščen  z gozdom.

Vrh Trške gore krasi cerkev Marijinega rojstva znana romarska cerkev v objemu stoletnih lip, katera je bila zgrajena leta 1623. Najdebelejša in najstarejša lipa naj bi bila stara preko štiristo let. V prsnem obsegu meri kar 830 centimetrov. V njenem votlem deblu pa so meseca decembra našle mesto celo jaslice.

Pohod na Trško goro

Trška gora je vse bolj priljubljena med pohodniki, saj kombinacija pešpoti in ozkih cest med vinogradi nudi prav lepe in idilične pohodniške trase.  Čeprav Trška gora ne leži prav visoko je razgled, ko se povzpneš na sam vrh Trške gore (nadmorska višina znaša 428 metrov), čudovit. Z vrha se vidi daleč po Dolenjski. Panoramski pogled neposredno na Novo mesto, pa na Gorjance, proti Kočevskemu Rogu in Krški dolini.

V bližini Trške gore so starodavni gradov, kot je Hmeljnik, Stari grad, Otočec. Vse poti med omenjenimi so prepletene, povezane preko hribov in dolin, skozi vinske gorice, idilična naselja in gozdove.