Mirna gora nad Semičem je ena od številnih priljubljenih pohodniških točk na Dolenjskem in v Beli Krajini. Nadmorska višina 1047 metrov jo uvršča med najvišje gore na hribovitem obrobju Bele krajine.

Zakaj obisk Mirne gore ali peš pohod in vzpon na Mirno goro?

Mirna gora (nekoč se je imenovala Friedensberg) leži na skrajnem jugovzhodnem delu kraške planote Kočevskega Roga, na jugu pa se dotakne Poljanske gore. Pod njenim vzhodnim pobočjem ležita naselji Vrčice in Divji potok. Z gozdom porasli vrhovi so del prostranih roških gozdov.

Na Mirni gori je vse do 2. svetovne vojne stala cerkev sv. Frančiška Ksaverija, ki je bila sezidana leta 1743. Ta je slovela kot romarska božja pot za odvrnitev hude ure.

Leta 1929 so poleg sakralnega objekta, na pobuda Ivana Zagožna (prvi predsednik Planinskega društva Bele krajine), sezidali še planinski dom,  Oba objekta so v času med 2. svetovno vojno leta 1942 požgali. Leta 1953  so planinski dom na Mirni gori obnovili, cerkveni zvonik pa iz prvotnega verskega namena spremenili v turistični razgledni stolp iz katerega so lep razgled razteza daleč po Beli krajini in preko Kolpe vse do Karlovca in Gorskega Kotarja.

Planinski dom na Mirni gori ima 50 ležišč in obratuje skozi celo leto. 

Spletna kamera v živo na Mirni gori

Zasnežena Mirna Gora. 

@ifeeldolenjska

 

##ifeeldolenjska ##mirnagora ##pohodništvo

♬ Let it Snow Let it Snow – Christmas Songs

Sledi I Feel Dolenjska na TikTok