Dolenjska  pokrajina je razgibana, gospodarsko najbolj razvita slovenska regija. Je pokrajina termalnih vrelcev, zdraviliških kompleksov, cvet arheološke dediščine, rojstni kraj pisateljev, športnikov, in biser pohodniških poti.

Dolenjska je pokrajina, ki leži na jugovzhodu Slovenije. Geografsko gledano Dolenjska pokrajina sega od Ljubljanske kotline vse do meje s Hrvaško. Gorjanci z najvišjim vrhom (Trdinov vrh), je tista skraja točka regije in sočasno mejnik s sosednjo Hrvaško. Na vzhodu Dolenjska meji na Savo. Na zahodu pa pokrajina sega vse do Blok in reke Kolpe. Dolenjska (poleg Gorenjske in Notranjske) predstavlja eno od treh pokrajin zgodovinske Dežele Kranjske. Iz tistih časov izvira tudi njeno današnje ime.  Dolenjska se ponaša tudi z največ starodavnimi gradovi v Sloveniji.

Gospodarsko in kulturno središče Dolenjske je Novo mesto.
Večji kraji na dolenjskem so: Novo mesto, Kočevje, Ribnica, Grosuplje, Krško, Trebnje, Črnomelj, Semič, Metlika
Pomembni kraji in destinacije na dolenjskem iz vidika turizma so: Terme Čatež, Dolenjske Toplice, Šmarješke Toplice, Otočec in v zadnjem času vsi vinorodni okoliši s tradicionalnimi vinskimi hrami ali zidanicami, ki se turistični  razvoj šele začenja .